Een van eerste en belangrijkste lessen die ik leerde tijdens mijn waardevolle burn-out was: ontmoeten.
Hoeveel van ons doen dingen vanuit een “moeten”?
Hoeveel “moeten” we eigenlijk van onszelf?
En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de druk voor onszelf verlagen, zowel tijdens als na een burn-out?
Het (inhoudelijke) antwoord daarop is veelzijdig, maar de kern is samen te vatten in twee woorden:
ontmoet jezelf.
In deze blog ga ik verder in op de drie verschillende kanten van deze belangrijke les, inclusief enkele simpele praktische handvatten die je zullen helpen bij het oefenen hierin. Eerst kort iets over het woord ‘moeten’ zelf.
1 Het woord “moeten”Het woord “moeten” is flink in ons taalgebruik verankerd. Het woord heeft volgens de Van Dale acht verschillende definities, waaronder:
●verplicht zijn tot;
●nodig zijn, horen;
●noodzakelijk geacht worden; onvermijdelijk zijn.
Als ik om me heen kijk en luister zijn dit de meest voorkomende vormen waarin het woord “moeten” gebruikt wordt. Ze brengen allemaal een soort druk met zich mee: je krijgt al snel (onbewust) een negatief gevoel als iemand het woord gebruikt.
2. Jouw relatie met “moeten”Het negatieve gevoel wordt veroorzaakt door de relatie die jij met het woord hebt.
Vraag: wat is jouw relatie met het woord ‘moeten’? Wat is het eerste dat in je opkomt bij dit woord?
Als je een burn-out hebt (gehad) is de kans groot dat je enigszins negatief reageert op het woord ‘moeten’. Het kan staan voor de lange to-do lijstjes die je (van jezelf) moet afwerken, de vele dingen die je nog moet doen, je baas die allerlei dingen van je wil, een te hoge werkdruk, een druk om te presteren, werkzaamheden die je werden opgelegd, etc. Door jouw relatie met het woord leg je jezelf elke keer als je het woord gebruikt een bepaalde “negatieve druk” op.
3 Ontmoeten 1.0: bewustwordingDe eerste manier om jezelf te ontmoeten ziet dus ook op het creëren van bewustwording rond het gebruik van het woord en de relatie die jij hebt met dit woord.
Vraag: hoe vaak gebruik jij het woord “moeten” op een dag?Houd een week lang bij hoe vaak je het woord gebruikt. Probeer je elke keer bewust te zijn van het gebruik èn van je reactie/relatie met het woord op dat moment. Kijk vervolgens of je het woord kunt vervangen (of de hele zin anders kunt formuleren) door een woord (zin) dat een positief gevoel bij je oproept. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woorden “willen”, “kiezen”, “gaan”, etc. Je zult zien dat het gebruik van deze woorden minder druk en daarmee meer ruimte creëert in je dagelijkse leven.
4 Ontmoeten 2.0: focus je op dat waar je zelf voor kiestHet tweede aspect van ‘ontmoeten’ ziet op het stoppen met het doen van dingen waarvan je het gevoel hebt dat je ze moet doen (van jezelf of van een ander). Bevrijd jezelf van de druk die je jezelf oplegt en focus je op wat je graag wilt doen. Kies uitdrukkelijk voor jezelf en volg je eigen behoeftes. Geen zin in de was opvouwen maar wel in het lezen van een boek? Lees het boek. Liever een ijsje halen dan boodschappen doen? Haal het ijsje. Doe precies die dingen waar je energie van krijgt en laat de rest even lekker achterwege. Zo “ont-moet” je jezelf, elke keer weer.
5 Ontmoeten 3.0: leer jezelf kennenHet derde en laatste aspect van ‘ontmoeten’ ziet op het leren kennen van jezelf. Wat/wie maakt jou blij? Waar/van wie krijg je energie van? Wat/wie trekt energie weg van je? Kijk nieuwsgierig naar jezelf, alsof je voor de eerste keer kennis maakt, keer op keer. De antwoorden op deze vragen helpen je in het inrichten van je leven op een manier die aansluit op jou en jouw behoeftes en voorkeuren. Want dat is hoe je weer back on track komt èn blijft.
Ps. de andere kant van de medaille 'ontmoeten' is 'jezelf onvoorwaardelijk dingen gunnen'. Daarover meer in
deze blog
:)